Mеждународна конференция „Добро управление на местно ниво - предизвикателства и перспективи” организира в столицата Министерството на регионалното развитие и благоустройството в сътрудничество с Европейския комитет за демокрация и управление към Съвета на Европа. Събитието се проведе в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Сред гостите на форума бяха генералният секретар на Конгреса на местни-те и регионални власти към Съвета на Европа Андреас Кийфер, зам.-председателят на Европейския комитет за демокрация и управление Пол-Анри Филипс, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В дискусията се включиха експерти от Великобритания, Норвегия, Полша и Румъния.

В конференцията взеха участие заместник-регионалният министър Иван Аспарухов и Нина Данколова, дългогодишен секретар на община Мездра. Аспарухов изнесе презентация на тема: „Инициативи за подобряване на местното управление в България”. „Целта на регионалното министерство е да се стимулират онези местни власти, които полагат целенасочени усилия за подобряване на управлението и поставят гражданите във фокуса на цялостната си политика, заяви Аспарухов.

Той отбеляза, че още от приемането й през 2007 г. България прилага Стратегията на Съвета на Европа за иновации и добро управление на местно ниво, като първа учреди и връчи приза „Етикет за иновации и добро управление на местно ниво”.

Аспарухов напомни, че е ратифициран Допълнителният протокол към Европейската харта за местно самоуправление, който разширява нормативна-та база, регламентираща правата на гражданите и техните организации на местно ниво - на информация и на участие в обществения живот, както и задълженията на общините за създаване на условия за упражняване на тези права.