Полезните свойства на компота зависят от начина на приготвяне и състава. Компотът съдържа тези хранителни вещества, минерали и витамини, които съдържат плодовете му.

Единият вариант е плодовете да се варят със захар 10-ина минути, а другият – да се залеят с гореща вода и да киснат 8 – 10 часа. Колкото по-малко е времето на варене, толкова повече са полезните му свойства. Специалистите казват, че при първия начин най-добре е компотът да се вари до 5 минути, тогава на практика витамините почти изцяло се съхраняват. При заливането с гореща вода няма загуба на витамини, но пък такъв компот не може да се стерилизира в буркани и става само за непосредствена консумация.

Съдържанието на захар определя до голяма степен калоричната стойност на компота. Традиционно в един литър кипяща вода се слагат 300 – 400 грама плодове и до 300 гр. захар. Или, с други думи, 100 гр. компот съдържа между 70 и 90 калории, които почти изцяло идват от въглехидрати и се усвояват изключително лесно, защото са в течна форма.

Компотът от всякакви плодове съдържа витамин С. В това отношение изключително полезен е този от джанки. Една част от витамин С се губи при топлинната обработка, но пък другите витамини като цяло се запазват. Тяхното съотношение зависи от плодовете и е трудно да бъде обобщено.

Освен витамин С, в компота има още витамин А, витамин РР, витамините В1, В2, В6, както и много минерали – желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий, натрий и др.

Компотът подобрява работата на стомашно-чревния тракт и спомага за изчистването на токсините. Затова е прекрасен десерт, нашите баби и дядовци са знаели какво да поднесат. Тук номер едно е направеният от круши.

Но пък едни от най-популярните компоти у нас са от кайсии, праскови и сливи, те са и най-полезни за сърдечно-съдовата система.

Няма какво да кажем за компота от ябълки, освен суперлативи. Пектин, яблъчна киселина и цяла съкровищница от необходими вещества. Близък по съдържание и много ароматен е този от дюли.

Компотът от череши и вишни активизира работата на бъбреците, подобрява кръвообращението на мозъка.

Като не толкова ползи, може да се каже високото съдържание на захар. Затова не трябва да се злоупотребява. Също така компотите от кисели плодове, могат да подразнят стомаха, ако имате язва, гастрит. Но пък ако сте здрави, киселината означава повече витамин С. Много е важно от къде са брани плодовете. Например, джанки има навсякъде, но при положение, че са расли покрай натоварени шосета, със сигурност са поели вредни вещества.

Все пак, през лятото, охладен, компотът е незаменимо средство за утоляване на жаждата. През зимата ошавът или загретият на котлона компот с канела, карамфил и лимон е перфектен начин да стоплим организма, както и да го предпазим от настинки и грип.

Източник: atletikabg.com