Кметът Калин Каменов заяви, че с реализирането на проекта за обработка на зелени отпадъци, Враца ще е пример за това как изхвърленото може да бъде екологичен продукт. „Успоредно с изграждането на компостиращата инсталация започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма вместимост. Сред мерките за ефективно управление на отпадъците планираме и различни инициативи, насърчаващи разделното събиране. Вярвам, че с общи усилия можем да направим Враца чист и зелен град” - добави Каменов и пожела успех на фирмата-изпълнител.

На събитието присъства и кметът на Мездра - Иван Аспарухов, който благодари на Калин Каменов за ползотворното сътрудничество между двете общини при изготвянето на проекта.

Представителят на фирмата изпълнител „Компонере” ДЗЗД – инж. Стоян Кисьов гарантира качествено изпълнение на строително-ремонтните дейности по инсталацията. „Предстои изграждането на едно иновативно съоръжение, в което годишно ще бъдат обработвани над 7 200 тона зелени отпадъци. Очаква се дневно да се третират над 50 куб. биоразградими отпадъци, които ще се превръщат суровина, използвана при озеленяването и в земеделието” - каза още инж. Кисьов.

Церемонията продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра - Калин Каменов и Иван Аспарухов, министър Емил Димитров и представителя на строителя – инж. Стоян Кисьов. На събитието присъстваха още: областният управител Малина Николова, председателите на Общинските съвети на Враца и Мездра – Нели Стоянова и Яна Нинова и общински съветници.

Проектът за „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца”, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 година” е на стойност 5 845 347,29 лева. Договорът за изграждането беше подписан на 5.11.2018 г. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662,69 лева, а съфинансирането от бенефициента Община Враца и партньора Община Мездра - 1 444 684,60 лева.


В рамките на посещението си във Враца, министър Емил Димитров се запозна с технологията на полагане на новите чугунени тръби на Довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара” до Враца. Кметът Каменов, управителят на ВиК-Враца Ангел Престойски и представители на фирмата-изпълнител на обекта показаха трасето, по което ще преминава 33-километровият водопровод.