Работата на професионалистите в комисията през цялата година е била насочена към справянето с първопричините за проявите на детска престъпност, свързани с неефективен родителски контрол, криза в ценностната система, социално-икономически проблеми и нарастващата дистанция между общество-училище-семейство.

Обществените възпитатели са работили с над 2000 малолетни и непълнолетни деца в училищата и детските заведения в града и общината. Проведени са различни образователни, социални и здравни мероприятия, заложени в предварителната програма за дейността на комисията.

Като положителен резултат се отбелязва, че е намалял броят на повтарящите ученици – само трима. Активно участие са взели и в организираните мобилни екипи за издирване и записване на деца в училище.

Също така в отчета се посочва, че тази година са образувани само 12 възпитателни дела, което е най-ниският брой за последните 24 години. Принос за този спад определено има и работата на Консултативния съвет към комисията и работата на психолога. Проблем обаче е отсъствието на социалните работници от Дирекция "Социално подпомагане" при разглеждането на възпитателните дела, поради недостиг на специалисти в структурата на дирекцията.

През изминалата година комисията не е представила предложения до Районния съд за настаняване на деца във Възпитателно училище интернат, Социално-педагогически интернат или Поправителен дом. За това способства и добрата съвместна работа с инспектор "Детска педагогическа стая” към МВР.

Членовете на комисията са взели активно участие в изготвянето на Общинската програма за закрила на детето. Междувременно са проведени два обучителни семинара за обществените възпитатели.

Наред с добрите резултати, в отчета са посочени и доста пропуски. Една от причините за тях е, че от Районния съд не подават своевременно информация за осъдени непълнолетни лица, което затруднява превантивната намеса на комисията.

Няма проведени съвместни дейности с отдел "Закрила на детето", а само намеса в отделни индивидуални случаи със социалните работници.