Началото е поставено през 1946 г., когато първите служители на ДС са изпратени на шестмесечно обучение в СССР. През 1947 г. се открива 50дневен курс за среден ръководен кадър, с което започва организирано обучение на кадровите служители на ДС. Първоначално тези курсове са организирани в София, а през следващите 1948 г. и 1949 г. са проведени и в други градове на страната.

През 1949 г. се създава Централна школа „Георги Димитров” - МВР, която се явява основен институт за подготовка на служители от ДС и народната милиция. През 1952 г. Колегиумът на МВР предлага на Политбюро на ЦК на БКП школата да прерасне във висша, което е прието. След обединението на МВР и КДС през 1969 г. школата продължава своето съществуване с обособяването три факултета: първи - „Държавна сигурност”; втори - „Народна милиция” и трети - „Противопожарна охрана”.

С Указ №796 от 21 август 1969 г. се създава Висша специална школа "Георги Димитров” с факултет ДС. Във факултета се приемат младежи и девойки със завършено средно образование. Кандидатите се набират без „публична разгласа”, а приемането на курсантите става с конкурсен изпит. Изменение на статута на школата настъпва с решение „Б” №9 на Секретариата на ЦК на БКП от 30 април 1987 г., когато ВСШ е преустроена във Висш институт "Георги Димитров” за подготовка и преподготовка на кадри и за научни изследвания за нуждите на МВР.

Реформата има за цел да се постигне качествено нов растеж, а Висшия институт следва да се утвърждава като съвременно висше учебно заведение, основен ведомствен учебен и научен център за подготовка на висококвалифицирани офицерски кадри за нуждите на МВР. Висшият институт „Г. Димитров” функционира до 1991 г., когато е преобразуван във Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност. През 2002 г. той става Академия на МВР.

Хартиеното издание на сборника включва 79 документи, а неговия разширен електронен вариант (DVD) – 226 архивни документи.

Източник: desebg.com