Стана ясно, че обстоятелствата налагат съкращаване на персонала. Според думите на директора на болницата д-р Орлин Цветков съкратени ще бъдат пенсионери и хора, които работят на такива позиции в администрацията, че освобождаването им от работа няма да попречи на дейността на лечебното заведение. За тях вече са пуснати предизвестия за прекратяване на договорите и те са около 30% от персонала. Съкращаването на сестри и санитари е съобразено с това да са на пенсионна възраст и от места, които не са структуроопределящи за лицензирането и функционирането на пътеките.

Директорът на болницата увери, че са започнали преговори за запазването на коментираните за закриване отделения по физиотерапия и по ушно-носно-гърлени болести. За целта ще им бъде даден гратисен период, в който да се докажат чрез увеличаване на качеството на здравното обслужване и е направена оптимизация на разходите за ВиК-а и топлоенергия.

МБАЛ "Христо Ботев” да бъде изцяло държавна, а не търговско дружество, за пореден път застъпи идеята си кметът Калин Каменов.

"Като акционери всички трябва сме солидарни за съдбата на МБАЛ "Христо Ботев”. Това, което ме притеснява е липсата на интерес от страна на останалите кметове, акционери в лечебното заведение. На събранието на акционерите аз бях единственият представител на община в него”, заяви градоначалникът Калин Каменов и добави, че останалите общини, акционери във врачанската болница, също трябва да помагат на здравното заведение, както до момента го прави Община Враца.

Припомняме, че по време на протестите в края на миналата година синдикалният лидер д-р Емил Младенов съобщи, че болницата е натрупала дългове за медикаменти и битови консумативи. Задълженията на лечебното заведение са над 12 млн. лв., а активите му са 4 милиона лева и болницата е на ръба на фалита. Оттогава се търсят неотложни мерки, за да могат да се намерят институционални решения за спасяване на лечебното заведение на което разчитат над 180 000 души от област Враца.