Днес домовете ни са буквално претъпкани с консумиращи ток уреди, без които ежедневието ни би било много по-сложно. Това удобство обаче води до високи сметки за електроенергия. Някои уреди, като например хладилник, трябва да бъдат включени към електрическата мрежа през цялото време. Въпреки това има някои, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате. Пример за това е електрическа кана.

Електрическа крушка

Обикновената електрическа крушка консумира повече ток, отколкото бихте очаквали. Осветлението на апартамент от около 60 m2 може да струва доста. Помислете дали да не замените традиционните си крушки с LED и енергоспестяващи крушки или да намалите малко количеството изкуствена светлина в дома си. Така ще се спести електроенергия и съответно - пари.

Зарядно за телефон

Зарядното устройство за телефона често се оставя в контакта, след като е зареден напълно. Измервания, направени от Яцек Блонярц от Научния център "Коперник", показват, че неизползваните зарядни устройства, включени в контакта, консумират 0,1-0,5 Вт. И макар че тази цифра може да изглежда малка, в зависимост от броя на зарядните устройства в дома, количеството изразходвана енергия може да е по-голямо. Зареденият смартфон, който остава включен в електрическата мрежа, също консумира значително количество ток. Обикновено това е 2/3 от консумацията на зарядното устройство по време на зареждане, т.е. около 2,45 Вт.

Хладилник

Хладилникът е част от оборудването, която не можем просто да изключим от електрическата мрежа. Той може да консумира около 300 кВТ/ч годишно. Въпреки това има неща, които можете да направите, за да намалите консумацията на енергия. Например, намалете малко температурата вътре. В края на краищата не всички храни трябва да се охлаждат прекалено много. Разбира се, не трябва да прекалявате, за да не се развали храната. Друго решение е да намалите количеството на храната вътре.

Индукционни котлони

Индукционният плот изисква най-много енергия от всички кухненски уреди. Той трябва да бъде свързан от квалифициран електротехник. Годишното потребление на енергия може да достигне до 750 кВт/ч енергия.

Фурна

Фурната е още един от най-енергоемките кухненски уреди. Годишното потребление на енергия може да бъде около 500 кВт/ч.

Електрическа кана

Електрическата кана е уред, който консумира значително количество енергия, несъразмерно с размера си. Тя може да консумира до 240 кВт/ч годишно.

Съдомиялна машина

Една съдомиялна машина, която се използва ежедневно, може да увеличи годишната ви сметка за енергия. Основното нещо, което трябва да запомните, е да я включвате само когато имате наистина голямо количество мръсни съдове. Това ще спести не само вода, но и електроенергия.

Пералня

Пералната машина е малко по-икономична и годишните разходи за енергия за нейната експлоатация могат да бъдат н толкова големи.

Лаптоп

Лаптопът често е центърът на домашния ни офис. Особено в днешно време, когато много хора работят дистанционно. Ако приемем, че е включен по 8 часа на ден, годишното му потребление на енергия може да бъде около 140 кВт/ч.


Източник: .dnes.bg