„Идеята дойде преди няколко години. Съпругата ми Ива имаше празник, а магазините бяха затворени и трябваше да измисля нещо. Сетих се да направя нещо от гайки, влязох в мазето и не знам как ми хрумна идеята. Направих ѝ фигура на сърце с нашите инициали. На нея много ѝ хареса и това ме насърчи да продължавам да прави следващи подаръци.

Дядо ми е бил голям майстор и от там идва и моята сръчност, по наследство е.“

„Сърцето от гайки много ме учуди. Всъщност не бях виждала нещо подобно и човек да твори от метал, затова го насърчих да продължи. След това получих от него още подаръци. Подкрепям го в това негово хоби и в това да се развива в тази област. Важно е, когато работиш това, което ти харесва, споделя Ива.

Уникалното в изкуството на младия майстор е, че металните отпадъци са преобразувани в артистични скулптури. И всъщност се оказва, че рециклираният метал може да придаде съвсем нов и специфичен блясък на обикновени образи от ежедневието или творби, вдъхновени от любими филми.

„Харесвам военните филми и те ме вдъхновиха да си направя нощна лампа от деактивиран снаряд, стара военна каска и патронажник с фалшиви патрони.“

С въображение и сръчност, прави и най-любимата си творба. Ръката, която е едно от последните произведения на Александр е и най-трудното, което е изработвал до момента. Прецизно направена, тя дори може да се върти и да имитира познати жестове. Голям напредък за твореца и неготово хоби, което несъмнено може да се превърне в негов професионален път.

Ръката е вдъхновение от филма „Терминатор“, а жена му остава изненада, когато вижда, че тя дори и подвижна. Ива се шегува, че ще я харесва още повече, ако можеше да ѝ помага в домакинството.

Освен, че Александр е фен на рок музиката и сътворяването на ефектни творби от метал, той си пада и по моторите.

„Попаднах на стар мотор, беше на парчета и реших да измисля нещо, за да му дам втори живот. Предпочетох да го реставрирам и да го запазя. Сега е една ефекта и различна нощна лампа.“

Когато се изхвърля метал за скрап, се създава огромна щета за околната среда, защото този вид отпадъци е устойчив, твърд, обемен, агресивен. Пълнят се кофи за боклук и сметища с метален материал, който е изгубен завинаги за човечеството, но продължава да е фактор за състоянието на околната среда.

Алексадр приема хобито си и като начин за опазване на природата. Проблемът със замърсяването е глобален и ако има начин нещо да бъде запазено, променено и дори да няма някакви функции, а само като сувенир е от голяма значение за чистотата на планетата. Твореца се надява, че хората ще стават все по-съзнателни за въздействието си върху околната среда.

Много от идеите и творбите вече имат свои притежатели. Когато прави подарък на приятел, той става много личен, защото е направен персонално за човека.

Красотата на изкуството от скрап се състои в това да вземеш нещо старо, да го разрушиш и да го превърнеш изцяло в нещо съвсем ново, разказа още твореца. Тъй като наскоро в младото семейство се е появил техният син, Александр разказа, че ще му покаже занаята и силно се надява да успее да му го предаде. Само на няколко месеца, малкият Владимир вече има своята първа играчка направена от баща му.

Александр разказа, че иска да направи и изложба на своите произведения. Той разкри, че следващият му проект ще бъде подарък за град Мездра, но засега ще го запази в тайна.

От стари части за коли до най-малките гайки и винтчета - разнообразието от форми, които могат да бъдат спасени от скрап, се поддават наистина добре на създаването на произведения на изкуството.

Събирането и формирането на метала в плавни форми и правенето на нещо напълно неживо, което почти оживява с помощта на подобен материал, като скрап е особено удивително. Работата с него може да бъде предизвикателство, но това го прави още по-интересен за използване, призна Александр.

Той ще продължи да се занимава с изкуството и да прави уникалните творби, надявайки се един ден това бъде предавано в рода му.