На 19 октомври (четвъртък) от 16:30 часа в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца ще бъде представена детската книга "Свети Лука Доктора", дело на журналиста от ТВ Европа Ангел Бончев. В изданието се разказва за живота и знаменитите открития в медицината на един от най-великите светци на XX век - Св. Лука Кримски, пресъздадени са и чудеса, случили се на хора след молитви, отправени към него. Наред с това, в книжката са засегнати важни теми за подрастващите като добротата, уважението, благородството, агресията, любовта, състрадателността и милосърдието. Книгата "Свети Лука Доктора" е предназначена за деца от 6 до 14 години.

Същия ден от 18:00 часа в Кино "Метропол” във Враца, при вход свободен, ще бъде прожектиран документалният филм "Светителят хирург", заснет в Русия и България. В него участват живи роднини на Св. Лука Кримски, монахиня, която е била кръстена от него, трима митрополити от България, Гърция и Русия.

Във филма се разказва за чудесата на Св. Лука лично от хора, изпитали благодатта на изцелението. Кинолентата има силни послания към обикновените хора, към лекарите и към духовенството с великия пример на Св. Лука. Досега филмът е прожектиран с изключителен успех в София, Пловдив, Бургас, Ямбол, Асеновград и Мадрид.

Св. Лука Кримски (1877-1961 г.) е сред най-почитаните православни светци на ХХ в. - архиепископ, изповедник, мъченик и безсребърник. Освен това той е сред водещите хирурзи на миналия век, благодарение на неговите открития и разработки в сферата на местната упойка, т. нар. регионална анестезия. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича хората, Св. Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациенти без средства, като никога не е отпращал нуждаещ се. Канонизиран е от Руската православна църква през 2000 г. Паметта му се почита в деня на неговата кончина - 25 май (11 юни стар стил).