В заповедта се забранява търговията на пиротехнически изделия от търговци и физически лица без надлежно разрешително и липса на места за съхранение на горепосочените изделия.

Забранява се също търговията и употребата на фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум, включително фойерверки, предназначени за употреба в жилищни сгради, на и от лица под 12 години; фойерверки, които са предназначени за употреба на открито в обособени пространства, на и от лица под 16 години; фойерверки, със средно голяма степен на опасност, предназначени са за употреба в обширни открити пространства и чието ниво на шум не вреди на човешкото здраве, на и от лица под 18 години.

Търговията на пиротехнически изделия без нанесена "СЕ" маркировка за съответствие, съгласно Закона за техническите изисквания на продуктите и/или с изтекъл срок на годност.

Провеждането на илюминации или използването на фойерверки, създаващи силен шум, смущаващ обитателите на жилища, извън интервала от 8:00 до 14.00 ч. и от 16:00 до 22:00 ч., с изключение на новогодишната нощ, също е строго забранена.

Както и употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, с изключение на пиротехническите изделия за превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия в закрити помещения.

При организиране на публични и масови увеселения, културни, спортни и други мероприятия трябва предварително да се уведоми кметът на общината, респективно кметовете на кметства или кметските наместници, както и Районното управление на полицията към Областна дирекция на МВР - Враца.

Собствениците и управителите на увеселителни заведения да предприемат необходимите мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на коледните и новогодишни празници.

Нарушителите ще бъдат санкционирани по реда на Глава девета от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.