В пожелателния текст е акцентирано, че средата, в която живеем, зависи от всеки един от нас. Градоначалникът е отбелязал, че „с общи усилия, ще превърнем града ни в по-добро място за живеене”. Апелът завършва и с предупреждение: „С настоящото уведомявам, че от 16.08.2016г., определени от мен длъжностни лица, ще започнат извършването на проверки и при констатирането на нарушения ще бъдат налагани, предвидените в действащата нормативна база, санкции”.

Така кмета на Враца се обърна към всички врачани, за да ги подсети да си изхвърлят боклука и да ги предупреди, че ако не го направят ще има глоби.

От 1 юли към Общинска администрация на Враца функционира звено "Инспекторат”. Ръководител на звеното е Галя Цветанова, която преди това заемаше длъжността началник Отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в кметската управа. Работата на Инспектората е да осигурява и подпомага изпълнението на контролните функции на кмета на Община Враца на територията на Общината, като е на негово пряко подчинение. Инспекторатът осъществява текущ, превантивен и последващ контрол, дава предписания и следи за изпълнението им, както осъществява и административно-наказателна дейност по предвидения законов ред.

Дейността по установяване на нарушения се извършва чрез проверки на място, служебно, по сигнал или жалба от лице, по информация от средствата за масово осведомяване, по искане на друг контролен орган или на звено от общинската администрация. Явно наскоро сформираният Инспекторат в Община Враца вече е в действие и ще следи зорко за нередности. Колко санкционирани и какви глоби ще има във връзка с апела на кмета, „врачани да си изчистят къщичката”, ще стане ясно през месец август.