И тази година България заема своята важна роля в конкурса, постигайки рекорден брой от 7 финалисти. Проектите от страната ни успяха да впечатлят международното жури в конкурса, състоящо се от 1067 граждани от всички европейски страни. Българските финалисти ще се борят с 80-те избрани от цяла Европа, които успяха да впечатлят журито със своя иновативен подход и смели решения.

След успеха си на местните избори в България Калин Каменов ще бъде кмет на община Враца за втори мандат. Той обаче е впечатлил европейското жури с проекта „Умна библиотека: осигуряване на достъп до информационни технологии за възрастното поколение“. Иновативният проект „Smart Lib” е комуникационен център в библиотеката във Враца, който помага на хората над 55 години да имат достъп до различни технологии в района.


Останалите финалистите от България са Донка Михайлова – новият стар кмет на Община Троян, Георги Кабзималски, който печели пети мандат като кмет на община Рила. Той е и финалист на наградите „Иновации в политиката“ с проекта „Достъпен туризъм за всички“. Проектът пребори тежката конкуренция на IPA с иновативната услуга асистент-екскурзоводи за хора с увреждания, която е успешно внедрена единствено и само в Община Рила, Йордан Йорданов, кмет на община Добрич, Ивелина Атанасова, с проекта на фондация „Дигиталните деца“ DigitalKidZ® STE(А)M Клуб и Министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев, с проекта „Иновативните училища: подобряване на качеството на образованието“.

Тази находчива инициатива на МОН служи като модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която учениците могат да подобрят своите образователни резултати, да засилят критичното мислене и креативност чрез иновативни образователни процеси.

Гала церемонията по повод най-престижните награди за иновации в политиката, ще се проведе на 4-и декември 2019, в сърцето на политическия Берлин – Spreebogen, където домакини на събитието ще бъдат Федералното Канцлерство и лично Канцлерът на Германия. A гостите от цяла Европа ще бъдат посрещнати и приветствани лично от президента на Германия, както и от кмета на Берлин.

Tова е ясен знак, че стартиралата във Виена инициатива успява да бъде значим фактор в политическия живот на Европа, показвайки добрите примери и поставяйки стандартите в политиката такива, каквито трябва да бъдат – в полза на обществото.

За последните три години Innovation in Politics Institute успя да намери положителни политически практики, иновативни проекти и безценен опит от цяла Европа, които ежегодно събират на едно място под формата на уникално по рода си книжно издание. По този начин, проектите на българските финалисти служат като вдъхновение за всички както на национално, така и на международно ниво.

Официален представител на конкурса в България е комуникационната агенция All Channels Communications, в партньорство със Съвета за младежка политика и агенцията за иновации Innovation Starter.