© Община Видин

Заместник-кметът припомни, че „Асистентска подкрепа“ е специализирана социална услуга, която предвижда ежедневна почасова грижа в домашна среда, предоставяна от социални асистенти. Целевите групи, към които е насочена специализираната услуга са деца и лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват такава по реда на друг закон, както и лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване. „Предварително екипът на социалната услуга – това са колегите от новосъздаденото Общинско предприятие „Социални дейности“, изготвиха за всеки ползвател оценъчни карти, оценка на потребностите, индивидуален план за подкрепа и сключиха договори със 186 потребители на социалната услуга. Убедена съм, че нуждаещите се лица ще получат адекватна социална помощ, осигурена от всички вас, социалните асистенти, а самите вие получавате възможност за трудова заетост. Това е поредното доказателство, че Община Видин, съвместно с ОП „Социални дейности“, полага грижи за социалното включване на хората от уязвимите групи и подобрява качеството им на живот“, заяви Борислава Борисова.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков също поздрави новоназначените социални асистенти, като изрази надежда, че за някои от тях това ще е шанс да открият своето призвание – да полагат грижи за социално слабите и нуждаещите се. „Благодарение на сегашното Правителство, дай боже и на следващото, много хора, които са в неравностойно положение получават необходимата им подкрепа през подобни социални услуги и програми“, отбеляза д-р Ценков.

Той подчерта, че усилията на Общината и на екипа му са насочени към създаването на възможности за разкриване на работни места, като се водят разговори с потенциални инвеститори, проявяващи интерес към Видин. Кметът допълни, че в момента се бори нашият град да бъде избран за реализиране на голяма чуждестранна инвестиция и в тази връзка в следващите дни ще проведе среща с посланик на съседна на България държава. „Надявам се през следващите месеци за Видин да започне да се говори като за място, където се насочва вниманието на външните инвеститори. Основното, върху което ръководството на Общината и администрацията сме фокусирали усилията си е привличането на инвеститори и задоволяването на потребностите от заетост на всеки наш съгражданин“, заяви д-р Ценков.

Видинският кмет призова социалните асистенти да спазват всички противоепидемични мерки и така да пазят себе си, семействата си, както и хората, които ще обгрижват. След което заедно със заместник-кмета Борисова връчиха трудовите договори, като пожелаха успех на всички новоназначени.

Източник: vidin.bg