Аспарухов е удостоен с почетното отличие от Управителният съвет на сдружението на общините за неговия цялостен принос за развитието на местното самоуправление у нас като кмет на община Мездра (пети мандат) и член на УС на НСОРБ от 2004 г. до 2014 г.

„Юбилеят е повод за равносметка и вяра, че постигнатото през годините ще бъде съхранено, продължено и разширено в бъдеще“, каза в приветствието си по време на церемонията председателят на НСОРБ Даниел Панов. „Днес НСОРБ обединява всички български общини и е незаобиколим фактор в обществения живот на България. Постигнатото дотук е благодарение на усилията и всеотдайния труд на стотици хора през годините - членове на ръководните и контролни органи, кметове и председатели на общински съвети, общински експерти и не на последно място - подкрепата на българските и чуждестранни партньорски организации“.

Специален гост на събитието бе Президентът на Република България Румен Радев. „Вие сте хората на първа линия, които ежедневно се сблъсквате и сте до жителите на вашите общини, познавайки техните проблеми“, заяви държавният глава и допълни, че увеличаването на оперативната и финансова самостоятелност на общините са предпоставки за силна държава и проспериращо общество и опитът в Европа доказва това.

Румен Радев каза още, че у нас на практика местната власт е почти изцяло зависима от изпълнителната власт, което води до ниско заплащане на общинските кадри, непрекъснато растящи задължения на местните власти, съчетани с ограничените им правомощия. „Пряката връзка между печалбите на фирмите и приходите в общинските бюджети ще доведе до ускорен социален и икономически растеж“, допълни държавният глава.