В село Благово и Сумер са направени площадки за спорт. Ремонтирани са сградите на читалищата в Горно Церовене, Вирове, Крапчене, Славотин, Стубел и Сумер. Иконостасът на Храм "Св. Свети Кирил и Методий” в Трифоново е на етап монтаж и художниците довършват иконите за него. В Смоляновци е ремонтиран покрива на училището, здравната служба и църквата. В Габровница е направен основен ремонт на сградата на кметството и покрива на детската градина. В Николово е обновен пенсионерския клуб.

За всичките 23 села са отделени средства за ремонт на сградите на кметствата и улици. Единственото село без читалищна сграда е Белотинци. От общинския бюджет са определени 30 хиляди лева за закупуване на сградата на "Наркооп" в селото и преустройството й в читалище. "Заради съдебни спорове по собствеността, сделката не е направена досега", уточни кметът Живков.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет не е одобрила досега нито едно от исканията на Община Монтана за почистване на речни корита, дерета, ремонт на язовири, мостове и улична настилка. Пороите тази година са нанесли щети в 20 от селата й. Всичките предложения са подкрепени със становище от Областната администрация, но засега няма отпуснати средства. Община Монтана е инвестирала 81 хиляди лева за неотложни възстановители дейности във селата Вирове, Д-р Йосифово и Трифоново.