За участието на М16 на Локо (Мездра) в "Световната купа на Интерамния" са необходими 9 250 евро - сума, която включва депозит и такса за участие в турнира, транспортни разходи, обезпечаване престоя на състезателите в Италия и закупуване на нова екипировка.

В тази връзка ръководството на ХК Локомотив (Мездра) е отправило молба, адресирана до Общинския съвет, в която предлага да бъде отпусната целева финансова помощ за участието на юношите старша възраст в International Handball Tournament "46th Interamnia World Cup" - Memorial "Giorgio Binchi".

"Предвид затрудненото финансово състояние на нашия клуб (налични по сметка 5 700 лв.), както и непосилният бюджет от 18 100 лв., необходим за участието ни в Терамо, се казва в докладната записка от президента на клуба Любен Костов, моля за Вашето решение за финансова помощ в размер на 4 410 лв. за транспорти разходи, за да може отборът ни в състав от 15 души да участва в "Световната купа” и да представи достойно нашата община и Република България.”

Вносителят на докладната предлага парите да бъдат осигурени от Бюджет 2018 на Община Мездра и по-конкретно - от заложените в него средства за целево подпомагане на спортните клубове за развитие на детско-юношеския спорт.

В становище към докладната кметът на Мездра Генади Събков "уведомява" общинските съветници, че "на настоящия етап Община Мездра може да подпомогне ХК Локомотив (Мездра), като преведе авансово и останалата част от полагащата се на клуба годишна субсидия".

"При последваща актуализация на общинския бюджет за 2018 г., се казва още в становището, би могло средствата в дейност 714 "Спортни бази и спорт за всички" да се увеличат целево за подпомагане на ХК Локомотив (Мездра)."

На практика това означава, че Община Мездра отказва да подпомогне финансово участието на хандбалния клуб в "Световната купа", като поеме поне транспортните разходи за пътуването до Италия. Вместо да даде допълнително на ХК Локомотив колосалната сума от 4 бона, Събков предлага това да стане за сметка на годишната субсидия на клуба или - евентуално - от друго перо в бюджета, в неуточнен размер и срок за отпускане на целевото подпомагане.

Окончателно решение по въпроса ще вземе Общинският съвет на своята месечна сесия на 29 март.