Досега проектите „Подкрепа за достоен живот”, чрез които се осигурява услугата Личен асистент се финансират по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Преминаването на тази социална услуга в делегирана държавна дейност ще спре на този ужас на моменти от неясноти, кой, какво финансира, недофинансира, налага финансови корекции, заяви Живков, защото в крайна сметка досега общините понасят всички последствия от лошото взаимодействие между различните институции по този проект.

Обсъжданията по тази тема са протекли в панел „Образователната и социалната системи - интеграция на общински терен”. В него са участвали министрите на образованието и на труда и социалната политика Красимир Вълчев и Бисер Петков.

В частта за осигуряване на подкрепа за децата и семействата е изнесена информацията, че от 60 хиляди първокласници общо в страната, 46 хиляди са получили еднократно подпомагане от 250 лева, уточни Живков.

Друг изключително важен въпрос за кметовете в България е подобряването на общинската пътна мрежа. И ако се твърди, че от републиканските пътища, които са около 20 хиляди километра, 70 на сто са в добро състояние, то при общинските, 60% са в лошо. В дискусиите министърът на регионалното развитие Петя Аврамова е поела ангажимент за увеличаване на парите за общински пътища още през следващата година.