Съгласно наредбата кметовете на общини подават заявление до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които може да сключи споразумение за интеграция, към което се прилагат и предвидените мерки за интеграция.

Те може да бъдат осигуряване на жилищно настаняване, записване в детска градина или училище на придружаващите чужденеца деца, обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост и обучение, информиране за свободни работни места и т. н.

В задълженията на ДАБ е да изготви интеграционен профил на чужденеца още по време на процедурата за предоставяне на убежище или международна закрила и да го информира за възможността за сключване на споразумение за интеграция. Агенцията води съответните регистри и осъществява контакт между общините и чужденците и при изразено съгласие се изготвя индивидуален интеграционен план на чужденеца, с когото приемащата община ще сключи споразумение за интеграция.

В Наредбата са разписани задълженията на кмета на общината и на чужденеца при изпълнение на споразумението.

Предвидено е то да се прекратява при смърт на чужденеца; по взаимно съгласие; ако чужденецът е осъден с влязла в сила присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода; при отнемане или прекратяване на предоставената международна закрила; при настъпване на обстоятелства, които водят до невъзможност за изпълнение на споразумението; при неизпълнение на задълженията на някоя от страните по него.

Източник: mediapool