Кметовете заявиха, че бракониерите работят в добре организирани групи и макар, че не са безизвестни, престъпният им бизнес процъфтява. Бедните хора по селата купуват от тях дърва на изгодна цена и така им стават съучастници. Директорът на Горското стопанство Ивайло Ангелов не се опита да опровергае кметовете по отношение на мнението им, че хората му само пишат актове, циганите не си ги плащат и сечта си продължава.

Ангелов обясни, че осем служители на горското стопанство са ангажирани с опазването на горите на територията на четири общини, между които и община Враца. Той каза, че общата площ, за която отговарят, е 27 хиляди хектара, от тях 8 хиляди държавна собственост. Директорът на горското не скри, че не успяват да реагират на всички сигнали от тел. 112 и нямат възможност да задържат всички коне каруци и други вещи от бракониерите при установяване на нарушение.

Според кметовете бракониерите усъвършенстват схемите си при набезите. Те действат с незаконни разрешителни, фалшиви пълномощни и свои хора сред частните лесовъди, а по време на незаконните си акции имат съгледвачи, които ги предупреждават за евентуални проверки. Дебатите се разгорещиха, чуха се предложения, някои практични, други неприложими, но все за предотвратяване на изсичането на горите и незаконната търговия с дърва.

Стана дума и за камиони, за които не се знае от кой горски масив са товарени, защото трупите се маркират на пътя. Калин Каменов предложи кметовете по места да събират глобите от актовете на бракониерите чрез частни съдебни изпълнители. От полицията обясниха, че четири полицейски екипа денонощно обикалят селата, но ресурс за повече засега няма.

Кметът на общината бе категоричен, че са необходими спешни мерки за пресичане на престъпната дейност на така наречената "дървена мафия” и заяви, че конкретни мерки ще бъдат обсъдени на специална работна среща.