© ГЕРБ - Враца

Росен Добрев уточни, че в Оряхово е налице режим на уличното осветление от 24 януари т.г. „Причината за наложената мярка е увеличение на сметката за улично осветление с 300 % при разходвани киловатчаса по-малко от миналата година. Сравнението на сметките за улично осветление за декември 2020г. и декември 2021г. е 4551 лв. към 13 098 лв. Добрев коментира, че общините плащат промишлен ток, но всъщност кое е промишленото в дейността на общината, която има основно социални функции. Казусът е в ръцете на държавата, а кметовете обират калая на цялото недоволство на населението.

Инж. Иво Цветков коментира, че в Бяла Слатина сметката за улично осветление за декември 2020 г. е 15 000 лв., а за декември 2021 г. е над 36 000 лв. Сметката за ток на общинската болница от 10 000 лв. нараства на 28 000 лв., а за отопление на газ от 6000 лв. на 18 000 лв. Има вероятност болницата да изпадне в лошо финансово състояние, изрази опасение Цветков.

Всички кметове се обединиха около факта, че с години полагат усилия за модернизация на уличното осветление и да направят общините по-уютни и по-светли, а сега са принудени да пристъпят към орязване на тези придобивки, за да влязат в бюджетната рамка. Разчитат на диалог, разбиране, консенсус, вземане на решения и реални действия от страна на правителството.

В същата ситуация е и община Козлодуй, която трябва да плати 69 067 лв. при 17 108 лв. за същия период миналата година. Кметът Маринела Николова коментира, че изпитва затруднения да обясни на гражданите на атомната столица на България, че общината няма ресурс да покрие това увеличение на цената на тока.

В тази връзка народният представител от ГЕРБ/СДС Красен Кръстев заяви, че общините са принудени да влязат в нарушение на Закона на публичните финанси, който при липса на приет общински бюджет дава възможност на общините да разходват средства само в размер на тези, които са били похарчени за същия период на миналата година.

Заместник-кметът на община Враца Александър Владимиров поясни, че сметката за улично осветление за декември 2020 г. е 63 545 лв., през декември 2021 г. приблизително 105 000 лв., а за януари 2022 г. тя е достигнала 164 000 лв. Сметката за ел. енергия за градския транспорт декември 2020 г. е била 10 000 лв. и въпреки намаленото потребление за ел. енергия, през декември 2021 г. тя възлиза на 35 000 лв. Той коментира, че и в образователните, и културните институции също сметките за ток са тройно по-високи. „Положението е тежко. Полагаме големи усилия и към момента режим на уличното осветление във Враца не се предвижда. Това е въпрос на време, ако не се предприемат реални действия от страна на управляващите“, категоричен бе Владимиров.

„ГЕРБ-СДС настояваме правителството да вземе незабавни и компетентни решения, с които да компенсира 100% увеличените сметки за ток на общините, общински предприятия и търговски дружества, в т.ч. детски градини и ясли, старчески домове и други общински социални заведения. Да се компенсират 100% и молитвените домове, болници и болнични заведения, училища, университети, музеи, библиотеки, читалища, театри и други културни обекти. Време е правителството да бъде адекватно към темите на деня“, заяви инж. Петя Аврамова, народен представител от ГЕРБ/СДС.

Освен за общините ГЕРБ-СДС настоява да бъдат компенсирани от държавния бюджет и ВиК дружествата. Аврамова коментира, че те работят в псевдо-пазарни условия, като имат регулирана социално поносима цена на услугата и в същото време са на свободния пазар на ел. енергия. Вече има ВиК дружества в риск от спиране на електрическата енергия от доставчика, което ще доведе до невъзможност да изпълняват услугата по доставка на питейна вода. Припомни, че правителството на ГЕРБ създаде Българския ВиК холдинг, което се оказа добро и навременно решение, като холдингът може да бъде буфер и да подпомага ВиК дружествата със средства в критични моменти.