Победител в майсторската надпревара стана представителният тим на Враца с ръководител Николай Бояджиев в състав: Георги Игнатов, Стивън Василев, Кристиян Викторов и Мартин Момчилов. Втори се нареди отборът на Козлодуй: Александра Чобанова, Георги Първанов и Евгени Аврамов, а трети - този на Криводол: Мария Андреева, Тодор Любенов и Цветомир Каменов.

Гости на турнира бяха депутатите Петя Аврамова и Красимир Богданов, кметовете на Враца Калин Каменов, на Оряхово Росен Добрев, на Бяла Слатина Иво Цветков, на Криводол Петър Данчев и на Роман Валери Ролански, както и зам.-председателят на Общински съвет - Враца Владислава Лакова. В организацията на спортната проява се включиха Росица Стаменова, главен експерт за Северозападна България на Министерство на младежта и спорта и Областният информационен център.

Заместник-областният управител Ирина Иванова откри първенството и поздрави спортистите и спортните деятели по повод техния празник. Тя подчерта, че с тази проява се поставя началото на ежегодно първенство по ускорен шах за децата на област Враца, защото децата са бъдещето на България и на тях трябва да се предоставя възможността да премерят сили на шахматната дъска днес, а утре - на терена, на тепиха.

„Има нещо магическо в 64-те бели и черни квадрати и възможностите, които ни дават. Възползвайте се от тях, бъдете силни, бъдете смели, бъдете доблестни и обичайте невероятната игра, в която пешката може да стане царица“, с тези думи Ирина Иванова приветства участниците и даде старт на надпреварата.

По повод Деня на българския спорт и Международен ден на предизвикателството един срещу друг в демонстративна партия шах застанаха кметовете на Враца и на Оряхово Калин Каменов и Росен Добрев, придружавани от шахматистите от представителните им отбори Георги Игнатов и Жанет Карагеоргиева. В майсторското предизвикателство превес взе Калин Каменов. След тях приятелска партия шах си размениха Иво Цветков и Петър Данчев. Народният представител Красимир Богданов пък се изправи срещу заместник-областния управител Мирослав Комитски.