Авторът на изследването и кандидат на математическите науки Лео Белзил смята, че до 2100 г. рекордът за максимална продължителност на живота от 122 години ще бъде счупен. До тази възраст е доживяла французойката Жана Калман, починала през 1997 г. Ученият обяснява, че според някои данни може да се предположи, че няма горна граница за продължителността на човешкия живот. В публикация в Годишния преглед на статистиката Белзил предупредил за социалните последици от увеличаването на броя на дълголетниците: по-специално разходите за здравеопазване ще се повишат поради разпространението на заболявания, характерни за старостта. Освен това ще се усили тежестта върху системата за социално осигуряване: ще се увеличи делът на пенсионерите и ще намалее процентът на данъкоплатците. Още сега в света е известно за 12 души на възраст над 110 години.

Професорът от Университета на Южна Калифорния Айлийн Криминс е съгласна с Белзиел. Тя казва пред The Times, че ще са необходими много усилия, за да се спасят животите на хората в такава възраст. По-конкретно става дума за протезиране и трансплантация на органи. Експертът цитира информация от Международната база данни за дълголетие, според която рискът от смърт нараства бързо след 50-годишна възраст, забавя се на 80-годишна възраст и дори може да се подобри към 110 години. "Когато човек навърши 110 години, шансът да умре следващата година достига 50%. Това означава, че в някои модели е възможна горна граница на продължителност на живота от 130-180 години", обяснява тя. В същото време Криминс изразява загриженост относно намаляващата продължителност на живота в Съединените щати от началото на пандемията от коронавирус.

През юли 2021 г. стана ясно, че американски учени са разработили система за определяне на биологичната възраст.Тя позволява да се прогнозира рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания и да се оцени продължителността на живота въз основа на анализ на определени протеини в кръвта, посочващи общото ниво на възпаление. Целта на проекта на изследователите от Института Бък и Станфордския университет е да се установи как се променят признаците на хронично системно възпаление с възрастта. Преди това авторите идентифицирали девет отличителни черти на процеса на стареене и добавили десета - свързана с възрастта дисфункция на имунната система, която според учените може да бъде най-информативна.

„Става ясно, че с напредването на възрастта трябва да обръщаме повече внимание на имунната система, като се има предвид, че почти всяко свързано с възрастта заболяване има възпаление като част от своята етиология“, казва ръководителят на изследването д-р Дейвид Фърман. "Хроничното възпаление причинява геномна нестабилност, както и митохондриална дисфункция и проблеми със стабилността на протеина. Системното хронично възпаление причинява изчерпване на теломерите, както и епигенетични промени", продължава ученият. При някои хора обаче признаците на системно възпаление се появяват по-рано, докато при други - по-късно. Използвайки техники за машинно обучение, учените създали алгоритъма на имунния часовник iAge, базиран на връзката между нивото на протеина CXCL9 в кръвта и системното възпаление - програма, която позволява не само да се оцени състоянието на имунната и сърдечносъдовата система на човек, но и да се предсказва скоростта на остаряване в бъдеще.

Според изследователите системата iAge измерва възпалителния товар и предсказва множество заболявания, свързани със стареенето, снижаването на имунитета с възрастта и обяснява изключителната продължителност на живота на дълголетниците. "Средно дълголетниците имат имунна възраст, с около 40 години по-млада от това, което се счита за нормално. Имаме отделен случай на суперздрав 105-годишен мъж от Италия, чиято имунна система е на около 25 години", пояснява Фърман. Авторите смятат, че на базата на системата iAge е възможно да се създаде нов метод за идентифициране на рисковете от развитие на възрастови заболявания, свързани със снижаване на имунитета.