Дори при хората, които ядат много месо и въглехидрати, киселото мляко ограничава възпаленията, предизвикани от наситените мазнини.

Учените от университета на Уисконсин-Медисън са работили със 120 жени в предменопауза. Те са поискали от половината, които били или със затлъстяване, или с нормално тегло, да ядат по 340 гр нискомаселно подсладено кисело мляко дневно. Други 60 трябвало да ядат същото количество продукти без мляко. Изследването е поредното, което показва, че ферментиралите млечни продукти като киселото мляко и сиренето, имат благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничават възпаленията. Това противоречи на разпространените препоръки да бъдат избягвани млечните продукти.

"Наблюдавахме незабавен ефект, който продължи девет седмици - каза ръководителят на екипа д-р Брад Болинг. - Предполагаме, че с времето той ще се увеличава".

Учените установиха значителен спад на молекулите, сигнализиращи за възпаление, в кръвта на участничките на режим с кисело мляко. Освен това то подобрява метаболизма на глюкозата на доброволките със затлъстяване и ускорява спада на нивата на глюкозата след хранене.

Времето, по което се яде киселото мляко, не е важно, уточниха учените. От ключово значение е да се приемат добри бактерии заедно с нормалната храна.

Изследването не поставя и горна граница на приеманото кисело мляко дневно. Учените са се спрели на количество от 340 гр, защото това е половината от препоръчваното за дневна дажба на млечни продукти в САЩ.

Хроничното възпаление се свързва със затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечносъдови и други заболявания.