Всеки в семейството на Герда е магьосник, но тя няма никакви вълшебни сили. Това е причината да смята себе си за напълно безполезна и ненужна. Могъщият крал Харолд e човек на науката, който едва не изгубил сина си заради злата Снежна кралица. Той е твърдо решен да се отърве от всички магьосници и да изкорени магията от света.
Кралят измисля подла лъжа, с която успява да подмами всички, които притежават дарба, и ги превежда през магически портал в Огледалното царство. Порталът е еднопосочен и така никой от магьосниците не е способен да се върне обратно без помощ отвън. А в Огледалното царство е заточена Снежната кралица, която властва там еднолично.
Тя и магьосниците трябва да сключат примирие, за да намерят начин да се свържат с единствения човек на света, който може да ги освободи – Герда. Така младото момиче, с помощта на своите верни приятели, трябва да се изправи срещу могъщия крал и да го победи в една на пръв поглед предречена битка.
На помощ на Герда идват и неочаквани съюзници. Защото „понякога да се довериш на бивш враг е единственият начин да победиш“. И не на последно място на помощ идва най-могъщата магия на света, която Герда владее до съвършенство – силата на обичта.