Каръл Данвърс е пилот от Земята, която придобива могъщи сили. Част от ДНК-то на Данвърс принадлежи на извънземната раса „крий“. Когато за първи път виждаме героинята, тя живее на планетата на крий – Хала, където е част от елитен отряд космически полицаи, наречени Старфорс. Когато Данвърс се завръща на Земята, тя е преследвана от множество въпроси за своето минало и същевременно се оказва единствен шанс на хората срещу расата на променящите формата си „скръл“, предвождани от злия Талос (Бен Менделсон).

В личната си история, Карол Данвърс се оказва единствената защита на Земята срещу страховита извънземна заплаха. С капитан Марвел имаме поглед към нови забележителни светове и герои, както и един от най-интересните сблъсъци във филмовата вселена.

Разтърсващият финал на филма от 2018 г. „Отмъстителите: Война без край“ загатна, че окончателната съдба на Отмъстителите и всички живи същества във Вселената по някакъв начин ще бъде свързана с образа на Капитан Марвел. Тя ще изиграе изключително важна роля за разрешаването на трагичните събития от финала на този филм, при които Танос причини смъртта на половината от живите същества във Вселената, включително и на голяма част от Отмъстителите.

Самюъл Джаксън играе младия Ник Фюри, Кларк Грег е агентът на „S.H.I.E.L.D.“ Фил Колсън, Лий Пейс се превъплъщава в Ронан Обвинителя (познат като злодея от „Пазители на галактиката“), Лашана Линч влиза в образа на Мария Рамбоу – най-старата приятелка на Денвърс и колежка-пилот, а Джуд Лоу ще видим като мистериозния водач на Старфорс.