Антон Димов е предложен от Инициативен комитет, в които водеща роля имат ръководството на училище "Христо Ботев” в Монтана и на читалище „Развитие” във Враца. В подписката за удостояването на майстора на танца бе подкрепена над 400 ученици, родители, учители, колеги, граждани. Димов е носител на орден „Кирил и Методий” – златен, на много първи награди и златни медали от десетки фестивали у нас и в чужбина. Хореограф е на танците в спектакъла „Черното руно” на Маргарита Младенова в театрална работилница „Сфумато”.

„Той обиколи света. Показа на няколко континента нашия фолклор, танци и носии. Аплодиран е в САЩ и Бразилия. Вдъхна в душите на стотици деца любов към българската традиция, танц и носия. Имаше много предложения, но никога не напуснаМонтана и вероятно този ден показва, че е бил прав.”, каза съпругата на Антон – журналистът Венета Николова

Димитър Ганчев е роден през 1929 година. Автор е на много скулптори в Монтана. Направил е паметника на генерал Арнолди – командващ на руските войски, освободили Кутловица /днешна Монтана/. Негова е и статуята на Диана, която бе възстановена, и издигната преди три дни в центъра на града.

Белетристът Радослав Игнатов е роден през 1949 година. За почетен гражданин на Монтана е предложен от Съюза на българските писатели, а кандидатурата му е подкрепена от 700 души. Игнатов е журналист, преводач, писател на свободна практика, учител, редактор, книгоиздател. Негови стихове са превеждани на руски, украински и английски езици. Издадени книги: „Сълза върху горещия камък”, „Да те повикам”, „Предай нататък”, „Времето на сънищата”, „ Аз, Господи”, „Лозята на чичо Ной”, „Новите ловни полета”, „Вторични видове” и други.

Бизнесменът Никодим Войнов е не само един от най-успешните предприемачи е и един от най-големите дарители на Монтана. Подкрепя социални институции, лечебни заведения, културни и спортни инициативи. Той дари паричната премия, която придружава почетния знак /в размер на пет минимални работни заплати/ на общината. Същото направиха и Любомир Мартинов и Лукан Луканов - собственици на фирма Фирма „Крос” – световно известен производител на велосипеди.