Защо носът е толкова важен орган в човешкия организъм?

Носът е основната „пътека”, по която въздухът влиза и излиза в и от дробовете ни. В древен Египет фараоните дори вярвали, че животът им е вдъхнат през него. Носната лигавица има уникални функции. Тя затопля, овлажнява и пречиства от прах и болестотворни причинители вдишания въздух. Ето защо един от основните проблеми, когато тя е възпалена и имаме хрема, е, че автоматично включваме дишане през устата. В долните дихателни пътища започва да прониква необработен въздух, който белият дроб приема като заплаха. За да се предпази от увреждания, не го допуска по-надълбоко. Недостатъчното количество въздух означава по-малко от необходимия кислород. Така се затормозява и работата на мозъка и специално на челния му дял, който ръководи концентрацията ни. Поради тази причина, когато имаме хрема или сме болни, обикновено се чувстваме отпаднали и не можем да се съсредоточим.

Хремата е и приятел, и враг

Всъщност, колкото и неприятни да са симптомите, хремата е защитно състояние на организма. Чрез нея той алармира, че се бори с някакъв „нарушител”. С отделянето на обилен секрет тялото се стреми да изхвърли вирус, алергичен агент или някакво замърсяване, за да не премине надолу по дихателната система.

Това обаче не трябва да ни дава основание да я пренебрегваме. Защото както всеки друг здравословен проблем, и тя може да доведе до усложнения, някои от които наистина сериозни. Ако не започнем правилната терапия навреме, инфекцията бързо може да навлезе в тялото и да причини куп неприятности като бронхит, възпаление на ушите, тонзилит, синузит, да се натрупа секрет зад тъпанчето, което да намали слуха.

Продължително запушеният нос, в течение на месеци, може да доведе до промяна на лицето при децата (да се наруши оформянето на съзъбието, анатомията на горната челюст) и дори до леко изоставане в психическото развитие заради ограниченото достигане на кислород в мозъка! А при по-малките, които не могат да издухват носа си, секретът се стича назад, гърлото се зачервява, появява се кашлица. Специалистите наричат това състояние „задно-капещ” синдром. И независимо колко сиропи за кашлица се дават на детето, тя няма да спре, докато не се излекува хремата.

Грешките, които най-често допускаме

Според председателя на Българското ринологично сдружение проф. д-р Диляна Вичева лечението на хремата без установен причинител е една от основните грешки. Статистиката сочи, че през последните десетилетия броят на хората, страдащи от алергична хрема, значително се е увеличил, особено в развитите държави. Няколко са предполагаемите фактори за това: промяна в начина на живот, увеличаване на излагането на алергени, замърсяване, дразнители (дим, газ и т.н.); промени в диетата, чести инфекции и стрес. Много от нас дори не подозират, че често течащият им нос всъщност се дължи на алергия, а не на остра инфекция.

Ето защо дори в сезона на вирусните инфекции, когато 80% от причинителите на острите хреми са вируси, е препоръчително да посетим УНГ специалист. Единствено той може да направи нужния оглед и изследване на носната лигавица, за да установи вида на хремата и да се назначи адекватното лечение. Това е особено важно за децата, които заради несъвършената си имунна система, са по-уязвими към усложнения. Грешка е и самолечението на хремата. Все по-масова е практиката да се опитваме сами да я излекуваме с капки за нос от аптеката. Но повечето от тях съдържат ксилометазолин, който има съдосвиващо действие. Ако злоупотребяваме с употребата им, се стига до трайно запушен нос или т.нар. „медикаментозен ринит”. Понякога дори се налага оперативно разрешаване на проблема. Не трябва и да се забравя, че повечето от тези лекарства не са подходящи за малки деца.


Източник: 24chasa.bg