Да запалят по свещичка и да се помолят за телесно здраве и духовно спасение под купола на храма се събраха 30-на миряни, предимно възрастни хора. За пръв път от доста време старинната черква бе огласена от черковни песнопения, изпълнени от хористки от Мездра.

В края на литургията отец Георги припомни пред своите пасоми житието на Св. Атанасий, първия от малцината Отци на Църквата, наречен Велики и възпят в тропарите като "стълб на Православието”. "Нека Св. Атанасий да бъде наш закрилник, посредник и застъпник пред Христа по пътя на вярата”, подчерта в проповедта си Негово Високоблагоговейнство и пожела по-добри дни и години на жителите на планинското селище.

През 2017 г. се навършват 135 г. от построяването на лижката църква "Св. Атанасий", която е един от най-старите православни храмове във Врачанско. Съградена непосредствено след Освобождението и осветена през 1882 г., през периода 2015-2016 г. тя бе цялостно реконструирана и реставрирана благодарение на Маргарита Домусчиева и нейните синове Кирил и Георги, които произхождат от рода на Димитър Ватов от с. Лик. На втория ден от Великден миналата година - Борисовден, обновеният храм беше преосветен.

135-ата годишнина от построяването на храма ще бъде отбелязана тържествено и на 15 май, когато по стар стил е съборът на село Лик.