По-сетне врачанският владика отслужи заупокойна молитва за загиналите 17 оселчани във войните за национално освобождение и обединение през периода 1912-1918 г. Тяхната памет е увековечена с паметна плоча на входа на храма. В годините между двете световни войни Свети Дух се отбелязва и като Ден на Македония и на падналите герои.

След литургията и заупокойната молитва деца от Оселна изпълниха откъси от молитви и стихотворения, посветени на Христовата вяра.

Накрая Врачанският владика отслужи водосвет за здраве и благополучие на жителите на балканското селище и освети празничния курбан, даден от оселчани. "Нека в днешния ден, Деня на Светия Дух, всички да изпросим молитва и да се поучим от Бога - Дух Светий, който да се всели в нас, да ни просвети и отвърне от греха и беззаконието и да ни направи едни достойни последователи на Господа“, подчерта в архиерейското си приветствие митрополит Григорий.

По традиция тази събота, 10 юни, жителите и гостите на Оселна ще отбележат Деня на селото. По този повод от 10:00 часа ще се проведе фолклорен празник. В него ще вземат участие танцьори от Ансамбъл "Мездра", народните певици Стела Кръстева и Ванеса Богданова, Женската певческа група "Оселнишки напеви” и Детската танцова група "Оселнишки ритми" при тамошното Читалище "Просвета-1929".