© Община Лом

Това е поредна награда за потребителите на Центъра от участията им в национални и регионални конкурси. Една от наградените техни рисунки е включена и отпечатана в календара за 2020 г. на Националния фестивал „Традиции, багри, красота”, проведен в Габрово. Индивидуални и групови награди потребителите спечелиха и в конкурсите „Моята Коледа“ в Габрово, „Коледна история“ в Бургас, както и грамота за отлично представяне в конкурс за коледна картичка „Коледна магия” в Сливен. От Община Свищов и Община Лом хората с психични разстройства имат грамота за отлично представяне в конкурса „Баба Марта“. Те участваха и в конкурса „Нашия съд“ на Окръжения съд в Монтана.

Още с първите си изяви потребителите са мотивирани все повече и активно участват в конкурси. Това е арт терапия, която включва рисуване, оцветяване и изработка на предмети от различни природни материали и предмети от бита. Екипът на ЦНСТ насърчава и подпомага и организирането на групова трудотерапия като готварство, градинарство, участия и посещения на културни мероприятия. Всеки потребител, независимо от неговото състояние, чрез личен избор и с подкрепата на социалните работници, участва в трудова и арт терапия, с което успешно се адаптира към средата и условията на живот.

Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства е социална услуга от резидентен тип с капацитет 10 места. Центърът е разкрит като делегирана от държавата дейност през 2013 г. Сградата е общинска и се намира на ул. "Каймак Чалан" №9. Състои се от четири спални помещения, кухня с трапезария, санитарен възел и офис, в който е и медицинският кабинет.

За настанените хора в Центъра е осигурена е денонощна грижа. Основна цел на услугата, чрез осигуряване на индивидуализирана грижа и подкрепа, е създаване на условия за пълноценно физическо, емоционално и познавателно развитие и социално включване.