В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век. На децата дават яйца без да питат дали са алергични.

Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра, съобщава "Монитор".

"Храната в болницата е под всякаква критика. За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Ива И., дъщеря на 72-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение.

Според наблюденията на жената диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

Филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници. Това е менюто сутрин и на пациентите в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов - твърди във Facebook групата "Свищовски клуб" Дани Давидкова. - 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля!", завършва огорчено пациентката.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали децата им не са алергични към жълтъците.

Източник: monitor.bg