Заради огромното количество подписи, които трябвало да поставя бившият ректор на Алма Матер проф. Иван Илчев решил да изработи печат, с формата на подписа си. Шаблонът се ползвал от съветници на ректора, които "подписвали" дипломите вместо него.

Това обаче не се приема като нормално в Министерството на образованието и при искане за легализация на дипломата, оттам я връщат, разказва пред Нова телевизия засегната от иновацията висшистка.

Решението на проблема е бившият студент да намери проф. Илчев, който да постави истинския си подпис. През такава процедура трябва да премине всеки студент, завършил Софийския университет през 2009 г. и решил да замине в чужбина.

"Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са четири подписа. За една година трябваше да се положат 24 000 подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи", коментира пред Нова телевизия проф. Иван Илчев.

Той допълва, че подобна практика била масова в Япония и решил да почерпи този опит. Заради проблема поне веднъж месечно проф. Илчев е викан в Алма Матер, за да преподписва дипломи. Бившият ректор призова студентите, завършили през 2009 г., да не чакат последния момент и да намерят време за презаверка на дипломата.

Източник: nova.bg