Заместник-председателят на парламента посочи, че от няколко месеца насам жителите на най-големия жилищен квартал във Враца – „Дъбника“, са обгазени от воня, която се носи и в други райони на града.Честите проверки на въздуха, правени от подчинената на екоминистерството РИОСВ -Враца, не успяват да докажат произхода на тези обгазявания на въздуха в областния град, допълни Хайтов. Той припомни, че първите протести срещу комунистическия режим "започнаха с протести срещу обгазяването на град Русе от румънския град Гюргево. Тогавашният обществен комитет за екологична защита, начело с Нешка Робева и Анжел Вагенщайн, целеше да спре обгазяването с химически вещества, които тровеха жителите на цял един български град. Този протест беше насочен и срещу тогавашното правителство на БКП, начело с Георги Атанасов", допълни Хайтов.

Министър Василева отговори, че първите сигнали са от началото на летния сезон. От експертите на РИОСВ –Враца незабавно са извършени проверки на циментовия завод в село Бели извор - „Холсим България” АД и на градската пречиствателна стация за отпадни води. След проведените проверки е установено, че основните източници на замърсяването идва от екоуплътнителя на пречиствателни води и канализационните колектори. Тя уточни, че е дадено предписание на управителя на ВиК – Враца да се предприемат мерки за ограничането на миризми извън територията на пречиствателната станция и почистване на канализационните канали, което става чрез препарат за стабилизиране на утайките и почистване на канализационните клонове. При следващите проверки, извършени след нови сигнали за смрад над Враца, е установено, че замърсяването на въздуха идва от колектора и пречиствателната станция. Издадени са предписания на община Враца, като бенефициент на проект за Воден цикъл на града за стриктен контрол по дейностите на проекта и да се наложат рестрикции на фирмите, който не са изпълнили качествено дейността си по изграждане на новите канализационни колектори.

„В моя избирателен район - Врачанския, има огромни проблеми, за които съм сигнализирал многократно – в това чисто са инфраструктура, спиране на тока – по специално в няколко села от Искърското дефиле, проблеми с доставка на вода, при положение, че в същата тази област се намира и АЕЦ „Козлодуй“... Добавете и тези обгазявания, за да разберете защо хората са притеснени", заяви в репликата си Хайтов.