77 болници и 144 лаборатории имат достъп до информационната система за COVID-болните, включително 32 лаборатории, които извършват диагностика с тестове за PCR.

"Съпоставката, която правим е спрямо вчера и днес. Под вчера разбираме информацията от вчера сутринта спрямо днес сутринта", заяви зам. - министър Жени Начева.

1390 са излекуваните - 68 нови случая.

"147 са били починалите вчера, днес сме оповестили 159 случая. Като за 24 часа няма починали пациенти. 10 нови случая са за починали пациенти през април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти", обясни тя.

"Били сме към вас винаги честни и коректни. Изравнените данни считам, че са направени. Всеки ден ще се подготвя кратко съобщение до медиите, защото това е улеснение", съобщи Начева.

Проф. Тодор Кантарджиев от своя страна заяви, че ако не е имало разминаване на числата е щяло да бъде учудващо. Някакви кой знае какви разлики няма, обясни той и добави, че дори и най-големите съдници виждат какви са те и че са по-малко от 5-6%.

Разликите за броя на изследванията, които се правят с PCR тестове, обясни също проф. Кантарджиев, е до 16.00 часа на предния ден, но големите числа идват винаги след това.

Относно грешните числа за смъртните случаи, по думите му, са направени болниците.

"Никакъв интерес няма Министерство на здравеопазването да лъжем", каза проф. Тодор Кантарджиев и се обърна към всички млади хора като им заяви: "Който не работи, той не греши. Запомнете го от мен".

Д-р Данчо Пенчев от РЗИ-София разкри, че заради напрежението вчера в София голяма болница е качила информация, че 80 души са заразени с коронавирус. "Това не е вярно", обясни той.

Жени Начева поясни, че изчистените грешки явно са довели до различни интерпретации.

От „Информационно обслужване“ обясниха, че всички данни са изчистени, а според Начева данните се оправяли от месец вече.

Източник: novini.bg