За София е предвидено поевтиняване с около 15 на сто. С толкова ще е и понижението на цените на топлинната енергия в Пловдив и Плевен.

„Не вярвайте на всичко, което се пише. Хората трябва да бъдат спокойни. Единствената цел е да се предизвика паника”, коментира Иван Иванов, след като вчера се появи информация, че се готви повишение на цените на топлината енергия.

По-рано днес в Габрово премиерът Бойко Борисов каза, че ще обсъди смяна на ръководството на държавния енергиен регулатор заради прогнозите за поскъпване на парното и топлата вода, при положение, че договореното с „Газпром” намаление на стойността на вносния природен газ от Русия е било в размер на 42%.

„Ние сме с изтекъл мандат още от 2 април. Според закона до избора до нов председател и съвет, ние продължаваме да изпълняваме функциите си. Народното събрание е органът, който трябва да проведе избор на нов състав на КЕВР”, заяви Иван Иванов.

Той бе категоричен, че във всичките си решения регулаторът е спазвал закона и е действал в обществен интерес.

На 1 април пределните цени на топлинната енергия бяха намалени средно с 21,84%, в резултат на намалението с 42,78% на цената на природния газ. А от 1 май парното и топлата вода поевтиняха средно с още 3,95%.

Топлофикационните дружества трябва да върнат надвзетите средства след намалението на цените на топлинната енергия със задна дата от август 2019 г. заради променените условия на договора за внос на природен газ между „Булгаргаз” и „Газпром експорт”. Връщането на парите ще става с приспадане от месечните сметки за парно и топла вода до изплащане на цялата сума.


Източник:.vesti.bg