Кирибати има 3 часови зони. Републиката обхваща 14 атола и 18 острова, разпръснати на територия от 3 500 000 квадратни километра. Това е единствената държава в света, която е разположена едновременно всеверното, южното, източното и западното полукълбо.

Преди Самоа, където живеят по-малко от 200 000 души, беше последното място на света, което посрещаше Нова година. Но през 2011 г. беше взето решение да се промени часовата зона, за да се присъедини към Нова Зеландия и Австралия в опит да подобри търговските връзки.

Предприетият ход, който променя взето преди 119 г. решение Самоа да следва САЩ, е принудило страната да пропусне един ден, така че 30 декември 2011 г. никога не се е случвал в Самоа, според БиБиСи.

Но Американска Самоа, която е на стотина километра от Самоа, последна ще посрещне. Това означава, че който обича да посреща Нова година, ще има две възможности, ако прекоси под 200 километра разстояние.

Нова Зеландия също посрещна Нова година, а в Сидни, Австралия, около час преди да настъпи 2018 г. започна традиционната заря.

Новогодишните празненства са съпроводени със сериозни мерки за сигурност в Европа и САЩ. В Бразилия на Копакабана и на "Таймс скуеър" в Ню Йорк се очаква да се съберат милиони хора, които да посрещнат 2018 г.


Източник: news.bg