В тях заложи,че лицата трябва да подават заявление до 31 март до кмета на общината по постоянен или настоящ адрес, ако са с вписан такъв в съответното населено място. Кметът на свой ред може да открие такава подвижна секция при поне 10 заявления. Самите секции ще бъдат назначени до 1 март, когато трябва да са готови и избирателните списъци за тях.

Иначе заявленията могат да се подават саморъчно подписани, но пратени чрез пълномощник, по пощата , факс или мейл, без да е нужен електронен подпис. Ако общината има тази възможност, може и чрез нейната електронна платформа. Не е нужно удостоверяват дали са под карантина, тъй като това по служебен път трябва да направи кмета на даденото населено място. Ако вече има създадена такава секция, карантинираните може да бъдат дописани в списъците.

От ЦИК не можаха да кажат колко такива секции ще бъдат открити, нито колко души може да обслужи една така подвижна урна. Димитров заяви,че има разлика да се обикаля едно ЖК, където има близки адреси, а съвсем друго ако трябва да се обикалят села. Това решение обаче е на общинсаката администрация и трябва да се съобрази с възможностите.

Заявленията гласуване от чужбина вече са 63 500, като от тях на хартия са само 1230. Най-много има от Турция – 15 000, Великобритания са 12 000, от Германия - 9500, 6000 са от Испания, а 3900 от САЩ. От ЦИК уточниха, че ако българин е подал заявка за вот в даден град зад граница, но след това промени решението си, то той може да пусне бюлетина във всяка една открита секция. На място ще попълни декларация и ще бъде дописан в списъка. Същото ще се случи, ако реши да се върне в България, за да гласува. Трябва само да покаже личен документ и ще бъде дописан в изборния списък по постоянен адрес. Това се налага, тъй като след като е подал заявление за вот в чужбина, той автоматично е изваден от списъците в страната.

Регистрираните формации за вота вече са 30 , а не 31, тъй като БЗНС се включи в коалицията между НФСБ и "Воля".

Иначе днес на заседанието ЦИК уточни, че шефове на Общински съвети и общинари, които са кандидати за депутати, могат да продължат да изпълняват своите функции. Ще излизат в отпуск само за деня на предизборното мероприятие, което да не е в същия ден на заседанието на Общинския съвет. Същото правило се прилагало и на местния вот през 2019-така както и на парламентарните избори през 2017-та.

МВнР пък уведоми ЦИК и за прогнозния тираж на бюлетините, нужни за чужбина - 350 000.