Дебютният роман на Хапсали „Гръцко кафе” се появява през 2015 година. В него авторката разказва за фатална автомобилна катастрофа с гръцки бизнесмен, преобърнала живота на младата му съпруга – българска журналистка. Сурова истина, изплувала на повърхността. И смело навлизане в дълбините на родовата история, в които ТЯ (Катерина, Жената, Пречистващата се) търси себе си и от които изтръгва енергии за справяне с болката...

Това е само сюжетната рамка на романа. Всъщност „Гръцко кафе” е разказ за Балканите, за границите на Балканите. Но преди всичко това е разказ за границите в самите нас, за границите в съзнанието, които и днес упорито укрепват собствените си територии и чието преодоляване винаги е свързано с травмата – на миналото и паметта. Според критиците „Гръцко кафе” е блестящо написан, модерен роман, който без страхове оголва уязвими места и приканва към разговор – за нашата обреченост да се свързани.

След големия успех на „Гръцко кафе”, тази пролет Катерина Хапсали зарадва българските читатели с втори роман, озаглавен „Сливовиц”. Тук сюжетът ни среща с млада жена с успешна кариера, която е на ръба на екзистенциална криза. По пътя към спасението тя преминава през илюзорна любов, физическо насилие, безсънни нощи и пресушени бутилки. И през пречистващо приятелство, което преодолява географските разстояния и свързва два човешки свята в духовно родство. Една книга за откриването на Дом, но не като място в пространството, а като място в сърцето.

Както в „Гръцко кафе“, и в „Сливовиц“ има балканска нишка - сръбска, която отвежда чак отвъд Океана. Американецът Боб Спанич е потомък на голям род от бивша Югославия, главната героиня – българката Александра, намира своя „дом на сърцето“ – едно истинско приятелство, в което й е уютно. Самата Хапсали разкрива, че за разлика от първия роман, който е до голяма степен автобиографичен, този е много по-„писателски“, а образът на Боб (Бобан) е вдъхновен от приятел журналист, който би бил горд, че някой в далечна България му е посветил книга.

С дебютния си роман „Гръцко кафе“ печели наградата „Перото“ (2015) в категория проза и приза „Цветето на Хеликон“ (2016). „През девет планини“ (2017) е дебютната й стихосбирка, а „Сливовиц“ (2019) е дългоочакваният й втори роман. Този септември врачани имат уникалната възможност да се срещнат лично с авторката. Катерина Хапсали ще е специалният гост през втората вечер на литературния фестивал „Враца - книжен град”, който ще се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца в дните от 26 до 28 септември.

Подарете си една изключителна среща с Катерина Хапсали на 27 септември /петък/ от 18 ч. в читалнята на Регионална библиотека – Враца. Събитието е част от официалната програма на фестивала „Враца – книжен град”, в рамките на който се провежда и книжен базар.