Кметът Калин Каменов заяви, че местната администрация продължава изпълнението на мащабни инфраструктурни проекти и разговори с потенциални инвеститори, които да изградят своите производства във Враца. „Само преди година тези два терена бяха в окаяно състояние, а днес виждаме огромните халета и цехове на двата завода – МД Електроник и Теклас. В момента представителите на инвеститорите работят активно с Бюрото по труда и Общината, защото само след по-малко от година тук ще работят близо 2000 врачани. В момента обсъждаме вариантите и за цялостното асфалтиране на пътя до двата завода, който същевременно е и транспортна връзка между ж.к. „Сениче“ и кв. „Кулата“. Уверен съм, че с подкрепата от страна на изпълнителната власт, Враца ще бъде град, предоставящ възможности за развитие на младите хора, които до момента предпочитаха да търсят реализация в други градове от страната или в Европа“ – добави още Каменов.

Областният управител Малина Николова коментира, че съвместно с Община Враца и Аутомотив Клъстер се работи в посока създаването на първия научноизследователски център в региона, който ще е от голяма полза за ангажираните в производствата на двата завода.

Строителите на немския завод МД Електроник бяха категорични, че дейностите по изграждането на завода вървят без прекъсване, като основните помещения вече са почти завършени. Общата площ на производствените сгради е близо 5000 кв.м., като е предвидено обособяването на още 5000 кв.м. складове и логистични сгради. В завода първоначално ще бъдат ангажирани 300 човека, а с разширяване обема на работа – 1000. Инвестицията е 21,5 милиона лева.

От Теклас изразиха готовност за завършване на строителните дейности до средата на годината, като общата площ на планираното строителство е 12 000 кв.м. Първоначалният брой на наетите служители ще е 500 човека, а в последствие – 1000. Инвестицията е в размер на 22 милиона лева.

На срещата присъстваха още: народният представител Красен Кръстев, представители на фирмите, изграждащи заводите и граждани.