В рамките на теоретичната подготовка младите астрономи ще научат интересни неща за Слънцето, за планетите от Слънчевата система и техните спътници, за астероидния пояс и „десетата планета” Седна, за малките тела в Слънчевата система (метеори, метеорити, комети и др.), за звездите и тяхната еволюция, за галактиките, съзвездията и "черните дупки", за търсенето на извънземен живот и разум във Вселената, за телескопите и изследванията на космоса, за велики учени астрономи.

Практическите занимания предвиждат работа с бинокъл, телескоп и звездни карти, определяне на истинския север, работа с компас, наблюдения на планетите, звездите и съзвездията, наблюдение на Луната и разчитане на лунна карта, наблюдение на обекти от дълбокия космос - мъглявини, галактики, работа със звезден алманах и определяне на мястото по звезди.

Практикумът включва изработване на слънчев часовник. определяне на времето със слънчев часовник, викторина с въпроси, свързани с газовите планетите, рисунки на газови планети, наблюдение на Слънце и слънчеви петна с телескоп, запознаване с митовете и легендите за съзвездията, изработване на модел на слънчева система, работа с подвижна звездна карта, рисуване на основните съзвездия от северното небе и други.

Новото тази година е изнесено занимание в местността "Мишковото", където децата ще наблюдават звездите и съзвездията и ще се ориентират сред звездите.

Заниманията в курса ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 14:00 часа в читалищната библиотека.