Шест препълнени колички с хранителни продукти за по-малко от два часа събра инициативата "Купи и сподели" в един от столичните магазини тази сутрин. Тази кампания е част от мащабната кампания - "Великден за всеки-дари празник на баба и дядо", която за трета поредна година набира средства и храни за възрастните хора без надбавки за големия християнски празник.

"Възрастните хора на България имат нужда от нашата подкрепа като общество, като бизнес, като граждани да подкрепим трапезата на бедстващ пенсионер за великденските празници", заяви омбудсманът по време на акцията.

При предишните две години бяха събрани над два милиона лева в пари и хранителни продукти, с които бяха зарадвани десетки хиляди български пенсионери.

По традиция "Купи и сподели" се реализира в двете последователни седмици преди Великден, в дните от петък до неделя /23-25 март 2018 г. и 30 март - 1 април 2018 г./, в партньорство с най-мащабните хранителни вериги в страната и други големи супермаркети.

Клиентите ще могат да оставят купените и дарените продукти в специално поставените за целта на изхода колички, брандирани с логото на кампанията.

Кампанията "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо" може да бъде подкрепена и с финансови средства по банкова сметка на Червения кръст за тази кампания.

Средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите, определени по списъци на НОИ, ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна.

Възрастните хора ще получават своите ваучери с месечната си пенсия в централните пощенски клонове по места. Чрез социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават събраните хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.

Списъците на пенсионерите, които ще получат ваучери ще бъдат публикувани на Интернет страницата на Омбудсмана и Български Червен кръст, на два транша - преди Великден и преди Гергьовден.


Източник: news.bg