Камион, превозващ утайка от Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ), разсипа част от товара си на централна улица в Мездра, докато го транспортираше до депото за неопасни отпадъци в Елисейна. Инцидентът стана вчера малко преди 16.00 часа на ул. "Христо Ботев” в отсечката между Миризливия мост и кръговото при стария пазар.

Тежкотоварен камион "МАН” с врачанска регистрация, управляван от 66-годишния Пламен Иванчев, завил на моста на Моравешка бара и тръгнал да излиза от града, когато шофьорът забелязал в огледалото за обратно виждане, че от каросерията се сипе утайка по уличното платно. Той веднага спрял на отбивката при „Калето” и сигнализирал за проблема.

Най-вероятно причината за разлива е недобре уплътнената каросерия, задният капак на която се е отворил под напора на тежката земно-влажна маса с черен цвят.

Водачът е служител на врачанската фирма "АИА” ООД, която е ангажирана с транспортирането на формираните неопасни отпадъци от ПСОВ - Мездра до депото в Елисейна.

На шофьора е съставен акт от полицията. Мястото на замърсяването бе посетено и от експерти от Общинската екологична инспекция, която най-вероятно също ще състави акт на фирмата-изпълнител.

Разсипаната утайка бе почистена от уличното платно, а замърсената отсечка - измита с вода от служители на Общинското предприятие "Чистота”. Въпреки това, непоносимата воня все още продължава да се усеща, оплакаха се граждани, живеещи в района на "Ледениците”.