Кметът започна отчета си с безспорно най-голямото предизвикателство пред него и екипа му - Водния цикъл, за изпълнението на който едва ли ще се намери един врачанин да каже добра дума. Той отбеляза че врачанският проект е най-голям в цялата страна, но заради бавното и некачествено изпълнение, заради слабия контрол през последните 5 години този проект не е приключен и е имало риск да бъде провален.

”На мен и моя екип ни трябваха доста месеци работа, за да можем да убедим Министерството на околната среда и водите, Управляващия орган и в частност Европейската комисия, че имаме ресурс да завършим този проект. За съжаление, трябва да призная, че преди няколко дни получихме писмо от министерството, с което ни информират, че общината трябва да възстанови 27 млн. лв. за водния цикъл. Една част от тази стряскаща сума са санкции заради забавено изпълнение и почти никаква дейност през годините по довеждащия водопровод и пречиствателната станция. Само санкциите за Етап 1 и Етап 2 са близо 10 млн. лв. Това е санкция за всички нас”, подчерта кметът и допълни, че не обвинява никого, за да не бъде обвинен в политическо пристрастие по време на избирателна кампания.

Той обясни, че на фирмите изпълнители на водния цикъл до преди една година не е имало наложени финансови санкции и корекции. Кметът увери, че част от санкциите, които ще получи Общината, ще бъдат санкции за фирмите. "Някои от тези фирми, вече търсят подкрепа чрез общински съветници с обяснение за лошото кметско ръководство, което не иска да плаща. Ще платим, когато видим качество, когато видим промяна в работата”, категоричен бе Каменов и добави, че санкциите за фирмите изпълнители са в защита интереса на жителите на града.

Каменов каза и нещо успокоително. Той заяви, че за тази една година, която отчита пред хората, е наваксан голям процент от най-тежките и трудни участъци, които са били "съвсем случайно” оставени за финал, като кръговото кръстовище на пл. ”Благоев”, ремонтите по пешеходната зона и в центъра и добави: ”Все пак шанс за спасяването на част от санкциите е фазирането на проекта, договор за който вече е подписан. В рамките на 26-те месеца трябва да довършим водния цикъл и ще го направим”.

Припомняме че МОСВ чрез Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. ще предостави 80 млн. лв. за довършването на този изстрадал и изстрадан от гражданите на Враца проект. "Толкова години след старта му още не е завършен нито един компонент. Фазирането е голям успех на Министерския съвет, така спасяваме от фалит Община Враца, която или трябваше да осигури 80 млн. лв. за приключването му, или да върне вече усвоените милиони", каза министър Ивелина Василева при подписването на договора с кмета на Враца.Тя обаче предупреди, че проектът продължава да е рисков. Той трябва да приключи в рамките на 26 месеца, а кметът на Враца по време на своя отчет беше категоричен, че това ще се случи.

За това какви други теми засегна Каменов в анализа на годината от полагането на клетвата си като градоначалник ще информираме допълнително читателите на MediaNews.