Кметът на Игнатица Иво Костадинов заяви, че още преди три години е заснел опасното съоръжение, уведомявал е нееднократно общинското ръководство в Мездра, но резултат няма. Той поясни, че мостът е много стар, подпорната стена е от зидан камък – суха зидария, а в дерето, над което е изграден, освен че винаги има вода, но и много подпочвени води.

Когато преди 10-12 години е направен пътят до селото, не са взети мерки да се укрепи стената на моста, и тя сега опасно се руши.

Най-голямото опасение на кмета е настъпването на дърводобивния сезон, тъй като от Държавното горско стопанство в Мездра предстоят дейности в землището на селото. Това означава, че по пътя ще преминават тежкотоварни камиони с общ обем на товара около 70 тона. Иво Костадинов обясни, че преди няколко години е успял да издейства поставянето на знак в село Зверино, ограничаващ движението на камиони до 10 тона, но никой не го спазва.

Очакваните пролетни валежи през май и юни са другото притеснение на кмета, тъй като те ще окажат силно въздействие върху рушенето на съоръжението. Това е видно, тъй като виражът на пътя не е обратен и водата от асфалтовата настилка се стича точно върху каменната стена и е направила вече огромна зееща дупка. Един от носещите камъни е почти паднал и при първия обилен валеж ще се откъсне и ще повлече цялата зидария заедно с пътното платно.

Костадинов допълни, че за пореден път е изпратил снимков материал в община Мездра, за да се види състоянието на пътя и моста и с апел да се вземат мерки.

Този път явно сигналът е взет под внимание и в отговор на него, кметът на община Мездра – Иван Аспарухов, е поел ангажимент да се ограничи преминаването на автомобили до 20 т., ще бъде направено обследване и ще се издаде становище за възстановяване на съоръжението.


Снимки: Борис Кръстев