Кметът Калин Каменов заяви, че инвестиционното намерение е недопустимо, тъй като в Общината се работи по програма за чистота на атмосферния въздух и целта е минимизирането на всички възможни замърсители на околната среда.

„Наличието на подобна инсталация е в пълно противоречие с водената от мен политика и с Програмата за качеството на атмосферния въздух”- заяви градоначалникът. Кметът обясни, че отрицателното становище на Общината във връзка с изгарянето на отпадъци край града, поискано от РИОСВ- Враца, вече е готово и ще бъде предоставено до ден на екоинспекцията, за да бъде разгледано от Съвет на експерти.

Припомняме, че още през юли стана известно на обществеността предложението за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF отпадъци и биомаса във Враца. Идеята беше съоръжението да бъде разположено на площадка, която е собственост на Топлофикация – Враца. Инвеститорите тогава обясниха, че новият газификатор ще преработва биомаса и RDF отпадъци, / битови и промишлени отпадъци / , а емисиите, които се получавали, щели да се продават на местното топлинно дружество на по-ниски цени.

Целта на проекто - предложението не се хареса на гражданите. Още тогава кметът Каменов написа в социалната мрежа: "Няма да се горят отпадъци от чужбина във врачански ТЕЦ".