"Тази награда не е за мен, а за всички мои съграждани, които повярваха, че Враца може да бъде по-чист, по-сигурен и по-уреден град, в който се възраждат българските традиции и обичаи", заяви в словото си кметът на Общината и благодари за подкрепата на всички свои съграждани. "Пожелавам Ви в същия дух заедно да работим за развитието на нашия град", добави още Калин Каменов.

Наградата се присъжда за подобряване достъпността и сигурността на гражданите и контрол при спазване на общинските наредби.

Церемонията по награждаване в конкурса „Кмет на годината“ се състоя в София Тех Парк, като сред официалните гости бяха Джордж Кремлис, ръководител на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция „Околна среда“ в ЕК, Мария Габриел, еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и общество", Марку Маркула, вицепрезидент на Европейския комитет на регионите и Искра Михайлова, председател на Комисията по регионалното развитие в ЕП, Андрей Новаков, член на Комисията по регионално развитие в ЕП и Мая Манолова, омбудсман на Р. България, министрите на спорта Красен Кралев и на туризма Николина Ангелкова.

В петото издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, кметове на общини участваха в надпревара в 10 категории, сред които: "Кмет на годината 2017", "Кмет на гражданите"; "Градска среда"; "Туризъм, култура, фестивали и традиции"; "Ефективно управление на проекти"; "Спорт и младежки политики"; "Иновации, наука и образование"; "Подкрепа за БГ производителите - фермерски пазари в града"; "Tech City" и "Инвестиции и работни места".