Началото на тържеството започна с изпълнение на стихотворението на Иван Вазов "Новото гробище над Сливница" в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Исторически факти за Съединението изнесе Мая Антова - главен учител по история в Средно училище „Христо Ботев“.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Врачанският митрополит Григорий, в съслужение със свещеници от епархията.

В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полк. Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.

На тържествената церемония присъстваха народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции.

В честването, организирано от Община Враца, взеха участие Духовият оркестър при Народно читалище "Развитие-1869", представителна войскова част от Военно формирование 54 990, ученици, граждани. Празничният ден продължи с концерт на духовия оркестър, който се състоя в градинката пред пощенската палата.