По време на дискусията бяха изложени две предложения. Общинска и областна администрация се обединиха около мнението язовир „Дъбника“ да се извади от списъка на Наредба 37 от 10.11.2008 г. за ползването на язовирите – държавна собственост, в рибностопанско отношение и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и аквакултури в обектите – държавна собственост, по чл. 3, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите, където към момента яз. „Дъбника“ е категоризиран в съоръжение за аквакултури.

„Искаме язовирът да остане за врачани, отново да се управлява от „Напоителни системи“ ЕАД и неговото предназначение да бъде за любителски риболов“, обяви кметът Калин Каменов и добави, че предложенията, дадени на настоящата среща ще се отразят в становище на Община Враца и Областна администрация, което ще се внесе в Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите.

В хода на разговорите се обсъди и второ предложение, дадено от „Напоителни системи“ ЕАД, според което ако язовир „Дъбника“ остане с настоящия статут за аквакултури в Наредба 37 на ЗРА, да се обособи зона за любителски риболов. По информация на „Напоителни системи“ ЕАД клон Мизия, са предприети мерки по прекратяване на договора за наем на яз. „Дъбника“. Това дава възможност да се направи промяна в статута на предназначение на водния обект, като същия да бъде за любителски риболов.На срещата, която се проведе в сградата на Община Враца присъстваха близо 50 риболовци, които подкрепиха мнението на общинска и областна администрация.