"Преди седмица раздадохме хиляди български знамена на децата на Враца. За 5 дни успях да видя стотици будни детски очи, милеещи за своя град, за България. Ако искаме да бъдем големи, то големи трябва да бъдат и мечтите ни. В днешния ден няма смисъл от високопарни слова, трябва просто да сведем глави пред загиналите, да сме единни и гордо да развеем българското знаме, изричайки думите: Да живее България! Честит празник!", каза в заключение Каменов.

Началото на честването на Освобождението във Враца бе дадено с празнично шествие с 25-метров трибагреник, който бе пренесен от площад "Македония" до централния площад "Христо Ботев" от отличени ученици, спортисти, деца с народни носии и общественици.

Официалната церемония по отбелязване на Националния празник започна с издигане на българското знаме. Програмата продължи с изпълнение на стихове от третокласничката Анна Веселинова от НУ „Иван Вазов“ и актьора Борислав Борисов.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужение със свещеници от епархията. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета революционерХристо Ботев.

На тържествената церемония присъстваха още народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, общественици, ученици, студенти и граждани.

Програмата продължи с концерт на Дует „Пирин“, като под звуците на фолклорна музика, се извиха български хора. В програмата по случай отбелязването на 3 март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54 990, Врачанската митрополия, средношколският смесен хор към СУ "Отец Паисий" и Духовит оркестър при Читалище "Развитие".

Националният празник бе отбелязан и в село Челопек, където кметът Калин Каменов присъства на представянето на книгата "Челопек - природният олтар". Програмата започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Аспарух и изпълнения на стихове от ученици и членове на читалището. Участниците получиха по едно българско знаме от кмета Каменов и Тихомир Тошев - кмет на Челопек.