Директорът на Общинския център за социални услуги и дейности (ОСЦУД) Наталия Христова каза, че идеята за Лятната академия се е зародила преди година и е намерила широк отзвук сред ползващите услугите на центъра. Инициативата е насочена към деца от социално слаби семейства, ползващи услугата "Осигуряване на безплатен топъл обяд 2016” и се реализира от Общинския социален център .

Към момента 90 семейства от града и общината са включени в програмата "Осигуряване на безплатен топъл обяд", сред които има и много деца. Не е тайна, че именно децата в неравностойно положение са най-застрашени, поради социалния си статус. Именно това е породило идеята за организирането и провеждането на Лятната академия "Патиланци".

Предвид социална роля на центъра, дейностите по програмата са насочени към социализирането на децата от тези семейства, което от своя страна ще спомогне и за намаляването на броя на отпадащите от училище деца.

Специален гост на последния трети модул ще бъде д-р Ирена Видинова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция във Враца, която ще представи на децата предимствата и ползите от поддържането на добра лична хигиена и здравословното хранене.

За малките патиланци са подготвени забавни игри, както и представяне на тяхно лично творчество.